Horká linka
569 430 384

Celozrnná vánočka s citronovým cukrem

Tip Amylonky: do vánočky můžete přidat i kousky kandovaného ovoce.

2 hodiny

Nakupte u nás ingredience: Bio citronový cukr 20g, Bio vanilkový cukr 8g,

    340 g BIO špaldové celozrnné hladké mouky, 160 g BIO polohrubé mouky, 120 g rozpuštěného másla, 40 g droždí, 2 žloutky, 1 vejce na potření vánočky, 200 – 250 ml mléka, 2 BIO citronové cukry Amylon, 1 BIO vanilkový cukr Amylon, 50 g BIO třtinového cukru, špetka soli, hrst nasekaných mandlí, hrst rozinek

Chcete přidat svůj oblibený recept?

  1. Z trochy vlažného mléka, 2 lžiček cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek.
  2. Mezitím do mísy prosejeme mouky, přidáme cukry, špetku soli, rozinky a ½ nasekaných mandlí. Do směsi uděláme důlek, do kterého dáme dva žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek.
  3. Postupně přidáváme vlažné mléko, až zpracujeme vláčené těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy. Vypracované těsto lehce pomoučníme, překryjeme utěrkou a v teple necháme 1 hodinu kynout.
  4. Z těsta upleteme vánočku a dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a opět necháme cca 20 minut kynout.
  5. Na 4 místech spojíme vykynutou vánočku špejlí, aby během pečení nespadla. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě.
  6. Prvních 15 minut při 190 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C, přikryjeme alobalem a dopékáme cca ¾ hodiny. Propečení zkontrolujeme špejlí.